Ez a recept tulajdonképp csak azért kerül ide, hogy következő alkalommal legyen hol keresnem. Éva mami, aztán anyukám csinált újévkor rendszeresen lencsét, azt az ízt keresem. De maga a recept nem tartalmaz különösebb csavart. A Telex lencsefőzelékes cikkéből is inspirálódtam.
40 dkg lencse
1 közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. pirospaprika
2 ek. mustár
2 babérlevél
1 citrom héja
só
füstölt hús és főzőleve
Fogunk valamilyen füstölt húst, megfőzzük és nem öntjük ki a főzőlevét.
A lencsét átválogatjuk és beáztatjuk, hagyományosan már előző nap. A Telex cikk alapján ezt akár el is hagyhatjuk, vagy ahogy időnk engedi. A hagymás-fokhagymás-paprikás alapot "szokásos" módon elékszítjük. Utána beleöntjük a lencsét és a hús főzőlevéből annyit, hogy bőven ellepje. Egyelőre nem sózzuk, de belerakjuk a babérlevelet és a mustárt. Belereszeljük a citrom héját is. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük addig, amíg a lencse megpuhul (20-30 perc). Időnként nézzünk rá, hogy kell-e a folyadékot pótolni. Sózni csak a végén sózzuk és mindenképp kóstoljuk előtte-utána, mert a hús főzőleve is sós.
Én nem sűrítettem miután készen lett, mert nem volt kedvem; nagymamám rántással, anyukám habarással készíti.