Lencsefőzelék

Ez a recept tulajdonképp csak azért kerül ide, hogy következő alkalommal legyen hol keresnem. Éva mami, aztán anyukám csinált újévkor rendszeresen lencsét, azt az ízt keresem. De maga a recept nem tartalmaz különösebb csavart. A Telex lencsefőzelékes cikkéből is inspirálódtam.

Lencse (főzelék)

Hozzávalók

Elkészítés

Fogunk valamilyen füstölt húst, megfőzzük és nem öntjük ki a főzőlevét.

A lencsét átválogatjuk és beáztatjuk, hagyományosan már előző nap. A Telex cikk alapján ezt akár el is hagyhatjuk, vagy ahogy időnk engedi. A hagymás-fokhagymás-paprikás alapot "szokásos" módon elékszítjük. Utána beleöntjük a lencsét és a hús főzőlevéből annyit, hogy bőven ellepje. Egyelőre nem sózzuk, de belerakjuk a babérlevelet és a mustárt. Belereszeljük a citrom héját is. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük addig, amíg a lencse megpuhul (20-30 perc). Időnként nézzünk rá, hogy kell-e a folyadékot pótolni. Sózni csak a végén sózzuk és mindenképp kóstoljuk előtte-utána, mert a hús főzőleve is sós.

Én nem sűrítettem miután készen lett, mert nem volt kedvem; nagymamám rántással, anyukám habarással készíti.

CC BY-SA 4.0 Cserteg Tamás. Last modified: January 07, 2024. Website built with Franklin.jl and the Julia programming language.