Vaníliás kifli

Erről a receptről azt hittem, hogy Éva mami receptje, de kiderült, hogy igazából egyik barátnőm nagymamájának a receptje. Ettől függetlenül nagyon finom vaníliás kifli lesz belőle. Bár hivatalosan vaníliás kifli, én mindig is hókiflinek hívtam, hiszen a porcukor szórás miatt olyan, mintha havas lenne.

Vaniliás kifli

Hozzávalók

Utasítások nem nagyon vannak a recept mellé, inkább megjegyzések:

Saját megjegyzések

Elkészítési mód ugye nincs megadva, de tudjuk, hogy ez egy linzertészta: hidegen kell összedolgozni a hozzávalókat és nem szabad hagyni, hogy nagyon megmelegedjen a tészta miközben dolgozunk vele. Ezeket a legkönnyebben úgy tudjuk teljesíteni, hogy a vajat fagyasztóba rakjuk (hosszabb időre) és egyből a lisztbe reszeljük nagylyukú reszelőn. Illetve formázáshoz mindig csak egy kis adagot veszünk elő, a többit a hűtben tartjuk (vagy a teraszon :) ).

Amikor dióval dolgozok, én szeretem megpirítani darálás előtt, mert intenzívebb dióízt eredményez. Pirítás után egy konyharuhára borítva le lehet törölgetni/dörzsölni az égetebb részeket. Ennél a sütinél különösen fontos, hogy a pirítás után hagyjuk kihűlni a diót.

Én a vaníliás voltja miatt raktam egy tk. vaníliaaromát is a tésztába, de egyelőre nem tudom, hogy ez mennyire lényeges dolog.

A porcukros szórás nincs is említve a receptben (ahogy a só sincs, de az kerül mindenbe), de Éva mami mindig megforgatta porcukorban. Ha lusták vagyunk (mint én idén), akkor el is hagyhatjuk, mert anélkül is isteni.

CC BY-SA 4.0 Cserteg Tamás. Last modified: January 07, 2024. Website built with Franklin.jl and the Julia programming language.