Na ez az, amiből Ági mami sosem tudott eleget sütni, amiért verseny folyt, hogy kié a legköménymagosabb vagy éppen az utolsó. Mindenféle sós süti közül ez a legkedvencebbem.
Tésztához:
600 g finomliszt
250g margarin
1 0.5 dl tej
1 kk. cukor
25 g élesztő
2 tojássárgája
2 dl tejföl
só
Kenéshez:
1 tojás
1 ek. köménymag
A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, összegyúrjuk a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztővel, a tojássárgákkal, a sóval és a tejföllel. 2 cipót formálunk belőle, letakarjuk, meleg helyen 1/2 órát kelni hagyjuk. A cipókat 4 mm vékony lapra nyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk a köménymaggal, és derelyevágóval 2 1 cm széles csíkokra vágjuk. Tepsibe rakosgatjuk őket és előmelegített, forró sütőben (200 °C) 20 percig sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A két mennyiségi beleszerkesztés látszik a fenti receptben, ezenkívül másfél lapos evőkanál szerepel, mint sómennyiség, illetve szerepel még +10 dkg vaj, mint hozzávaló (de ez már anyukám írásával :) ).
220-230 db. lesz belőle.
Ági mami a köménymagos verzió mellett csinált sajtosat és sajtos-köménymagosat is, nem túl sok sajttal.
Az eredeti recept pedig a lenti képen látható.
